NVM: vertrouwen in woningmarkt keert terug

Het vertrouwen in de woningmarkt keert langzaam maar zeker terug, vooral in de Randstad. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) aan de hand van de eigen verkoopcijfers in het derde kwartaal. In Amsterdam stijgen de prijzen zelfs weer.

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontluikende herstel. ,,Allereerst zorgen de lage rente en de flink gedaalde prijzen voor een verbeterde betaalbaarheid'', zei NVM-voorzitter Ger Hukker. Bovendien denkt een deel van de consumenten dat de bodem bereikt of in zicht is, ,,mede ingegeven door berichten vanuit de banken en de politiek in de media''.

De bij de NVM aangesloten makelaars verkochten tussen juli en september in totaal 22.700 woningen, 10 procent meer dan in het voorgaande kwartaal, waarin het aantal verkopen ook al toenam. ,,Het is voor het eerst sinds 2005 dat in twee opeenvolgende kwartalen het aantal transacties is toegenomen'', aldus Hukker.

De stijging is des te opvallender omdat die zich voordeed in de zomerperiode, waarin volgens Hukker ,,veel Nederlanders meer bezig zijn met vakantie dan met huizenjacht''. Doorgaans ligt de woningverkoop in die periode juist lager dan in het tweede kwartaal.

Aan de daling van de huizenprijzen is nog geen einde gekomen, maar het tempo is er volgens de NVM uit. Vergeleken met vorig jaar lagen de prijzen in het derde kwartaal 3,6 procent lager. Ten opzichte van het tweede kwartaal bedroeg de daling ,,slechts'' 0,6 procent. De gemiddelde woningprijs is nu 205.000 euro. De huizenmarkt trekt in Amsterdam fors aan. De prijzen stijgen door en de verkopen nemen snel toe. De prijzen van doorsnee koopwoningen in de stad stegen in het doorgaans moeilijke derde kwartaal met twee procent, nadat ze het tweede kwartaal al klommen, met 2,5 procent.De Amsterdamse huizenmarkt herstelt volgens de makelaars krachtig gevolg van de groei van de stad, de toenemende populariteit van Amsterdam, en de schaarste op de woningmarkt door de stilgevallen nieuwbouw.

De NVM verwacht dat de daling van de huizenprijzen voor de rest van het land over heel 2013 zal uitkomen op minder dan 4 procent. Aanvankelijk verwachtte de makelaarsvereniging een sterkere daling als gevolg van de nieuwe hypotheekregels die sinds januari gelden.

Toch blijft de NVM hameren op realisme bij mensen die hun woning willen verkopen. Ook pleit Hukker voor een concrete aanpak van het probleem dat veel mensen na verkoop van hun woning met een restschuld blijven zitten. ,,Dat is zorgelijk, omdat het de doorstroming tegenhoudt en daarmee de woningmarkt op slot houdt.''