Bitcoin stijgt verder tot boven 18.000 dollar

De bitcoin zet zijn opmerkelijke opmars van de laatste tijd door en brak woensdag door het niveau van 18.000 dollar. Op dinsdag werd al de 17.000 dollar gepasseerd door de digitale munt. Het recordniveau van bijna 20.000 dollar dat in december 2017 werd aangetikt, komt steeds meer in zicht.

Dit jaar is de waarde van de cryptomunt al meer dan ruimschoots verdubbeld. Alleen al sinds begin oktober steeg de koers van de bekendste digitale munteenheid met 75 procent. In de afgelopen drie dagen sprong de waarde met 17 procent omhoog.

De koers wordt onder meer geholpen door de bekendmaking van betalingsdienstverlener PayPal dat klanten met bitcoins kunnen betalen op zijn platformen. Daardoor neemt de hoop toe dat er vaker commercieel gebruik zal worden gemaakt van digitale munten. Daarnaast begon de grote vermogensbeheerder Fidelity Investments deze zomer een investeringsfonds voor de bitcoin, wat wijst op toenemende interesse van grote financiële dienstverleners in digitale valuta's.

Kenners zeggen verder dat de bitcoin ook wordt gebruikt als een manier om bezittingen te beschermen tegen inflatie en waardeschommelingen op de financiële markten.