Wie gaat de beveiliging van Dirk betalen?

De oud-bankier, gewezen (?) miljonair en AZ-voorzitter Dirk Scheringa geniet nog altijd een strenge bewaking maar de kosten daarvan zijn een probleem, schrijft het FD. Voetbalclub AZ is na het faillissement van sponsor DSB Bank benaderd om een steunfonds op te richten voor de beveiliging van Dirk Scheringa (acht man sterk, drie zwaar gepantserde auto’s).
De curatoren van DSB Bank staan voor een moeilijke keuze. Formeel kunnen de hoge kosten niet langer drukken op de failliete boedel omdat hierdoor schuldeisers worden benadeeld. Maar het schrappen van de beveiliging brengt een risico mee: als Scheringa iets overkomt, worden de curatoren hierop aangesproken.
De curatoren willen over hun dilemma niets kwijt. Volgens hun woordvoerder is op dit moment de bewaking van Scheringa nog op volle sterkte. Maar juristen menen dat er op korte termijn een oplossing moet komen voor de kosten. Scheringa zelf kan de beveiliging immers niet betalen.
Volgens deskundigen moet er een nieuwe analyse komen van zijn veiligheidsrisico en het noodzakelijke bewakingsniveau. Scheringa’s risicoprofiel is sinds kort veranderd. Voorheen was er vanwege zijn vermogenspositie vooral vrees voor afpersing en ontvoering. Door het DSB-debacle ligt het risico nu meer bij boze gedupeerden.
 

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad