George Soros: bonussen zijn giften van de staat

De hoge winsten van zakenbanken als Goldman Sachs zijn 'verborgen giften' van de overheid en het is volkomen terecht dat belastingbetalers verontwaardigd zijn. Met deze boodschap, uitgedragen in een interview met de Financial Times, heeft superbelegger George Soros zich geschaard in het koor van mensen die protesteren tegen de hoge bonussen voor bankiers.
"Banken krijgen in feite enorme verborgen subsidies dankzij hun vermogen om voor vrijwel nul procent te lenen en staatsobligaties van 3,5 procent rente te kopen. Dat zijn giften, verborgen giften van de regering, dus ik denk dat deze gelden niet moeten worden gebruikt voor het betalen van bonussen. Er is daar een weerstand tegen, die volgens mij terecht is."
Soros toont zich ook voorstander van het instellen van een beloningsplafond voor bankiers. Als dat tot gevolg heeft dat sommige van de meest talentvolle bankiers ontslag nemen, is dat prima. Het zou bankiers die goed zijn in het aangaan van grote risico's, verjagen van Goldman Sachs en andere zakenbanken naar de hedgefondsen, 'waar ze thuishoren'. Soros: "Hedgefondsen nemen risico's met hun eigen kapitaal, niet met tegoeden en niet met overheidssteun."

Bron(nen):   The Financial Times  The Independent on Sunday