"Niemand weet hoe de economie er echt voorstaat"

Weet iemand nog hoe het gaat met de economie? Nee, zegt BusinessWeek. Als je een bedrijf wilt redden, als interim-manager bijvoorbeeld, dan wil je eerst weten hoe alle cijfers er uit zien. Van de stand van de economie weten we eigenlijk niets. 
De werkloosheidscijfers zijn onbetrouwbaar en vermoedelijk is de werkelijkheid erger dan die cijfers aangeven. De aandelenmarkt zegt niets: je kunt geld  lenen voor niets en dat dan investeren op de beurs, maar dat zegt niets over de werkelijke kracht van bedrijven. 
Het consumentenvertrouwen op papier steekt wat merkwaardig af bij de totale stilte in winkelcentra. Kortom: we weten niet hoe het gaat. En dat is volgens BusinessWeek een beetje griezelig. 

De situatie in Nederland is niet anders: de feitelijke werkloosheidsontwikkeling lijkt beter dan de voorspelling van het CPB. Maar de lengte van de files doet vermoeden dat er nog een hoop bedrijvigheid is weggevallen. En als de cijfers van hert IMF kloppen ,zal het tot 2014 duren voor de Nederlandse economie weer het peil van 2007 heeft bereikt.


Bron(nen):   BusinessWeek