Ministerie: ‘Opening horeca leidt juist tot minder besmettingen’

Volgens een interne nota van het ministerie van Economische Zaken - ingezien door RTL - zou het juist vanwege corona goed zijn als de horeca weer open gaat. Opening van restaurants zal het aantal besmettingen met corona eerder doen dalen dan stijgen.

In de analyse staat dat op 14 oktober meerdere maatregelen zijn genomen. Het reproductiegetal (de r-waarde, het gemiddelde aantal mensen dat wordt besmet door iemand met corona) was toen 1,08. Na die maatregelen daalde de r-waarde tot 0,82. Maar op 13 november blijkt de r-waarde te zijn gestegen naar 1,04.

Daaruit concluderen de bewindslieden dat 'met een dichte horeca het r-getal weer wat oploopt, wat suggereert dat de invloed van de horeca op het r-getal zeer klein is en dat de daling en stijging sinds 14 oktober anders verklaard moet worden'.

Vervolgens stelt de analyse dat thuisbezoek van familie, vrienden en kennissen momenteel een belangrijke besmettingsbron is. Volgens het RIVM komt 20 procent van het totale aantal besmettingen uit de thuissituatie. Restaurants hadden ook voor de algehele horecasluiting slechts een beperkt aandeel in het aantal besmettingen.