Kwart Amerikaanse hypotheken ‘onder water’

Circa een kwart van de Amerikaanse huizenbezitters heeft een hypotheek die hoger is dan de waarde van het onderliggende huis. Het gaat om bijna een kwart van Amerikaanse hypotheken, zo meldt The Wall Street Journal.
Van dat kwart is in de helft van de gevallen de hypotheek zelfs meer dan twintig procent hoger dan de waarde van het huis.
Waarnemers vrezen dat het hoge aantal hypotheken 'onder water' - 10,7 miljoen - een herstel van de huizenmarkt zal belemmeren, omdat het waarschijnlijk zal resulteren in veel gedwongen verkopen van huizen - waardoor de prijzen verder onder druk komen. En het aantal riskante hypotheken kan gemakkelijk verder stijgen, aangezien economen verwachten dat de huizenprijzen pas begin 2011 op een dieptepunt zullen belanden.
Overigens laat het huidige cijfer zich moeilijk vergelijken met eerdere schattingen, omdat het bureau dat de cijfers bijhoudt, zijn methode heeft aangepast. Als de oude wijze van berekenen was gehanteerd was het aantal hypotheken waarvan de waarde hoger is dan het onderliggende huis, gestegen tot 33,8 procent.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  Slate