Crisis: het Griekse gevaar

Wat gebeurt er als Griekenland failliet gaat? Wat betekent dat voor de andere Euro-landen, wat zal het effect zijn op de euro?
Misschien zullen we het spoedig weten. Want, zegt BusinessWeek, de Griekse regering roept steeds harder dat de problemen onder controle zijn, omdat dat steeds minder het geval is. Kredietwaardigheidbeoordelaar Fitch stelde gisteren als eerste de rating van Griekenland naar beneden bij van A- naar BBB+. Voor het eerst in tien jaar verloor het euroland haar A-status. Het begrotingstekort is geen 6 procent, zoals voorspeld, maar wordt 12,5 procent. Het vertrouwen van de markt in de Grieken daalt per dag. Het kost steeds meer om de Griekse schuld te verzekeren, en de Grieken moeten ook steeds meer rente betalen over die schulden. Dat maakt op zich het probleem al groter.
En dan is er nog de Griekse bevolking. Die heeft zich er nog niet bij neer gelegd dat er magere jaren komen en slaat, om die onvrede te onderstrepen, van alles kort en klein in het centrum van Athene. Het maakt de speelruimte van de regering niet groter.
Het probleem kan zich al begin volgend jaar voor doen. Dan heeft Griekenland 25 miljard euro nodig om oude schulden af te lossen en rente te betalen. Het is mogelijk  dat er geen partijen op de markt blijken te zijn die dat geld willen uitlenen.''We zijn geen nieuw IJsland, zoals we ook geen nieuw Dubai zijn'', zei de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou tegen journalisten. ''We zitten niet te wachten tot iemand ons komt redden.'' Dat is het soort teksten dat we nog kennen van Lehman en Fortis, vlak voor de ondergang.
Volgens de regels van het Europese spel mogen de andere Euro-landen niet bijspringen. Maar een faillissement van Griekenland kan zo overslaan op Spanje en Italië. En vervolgens alle landen van de euozone in grote problemen brengen.


 

 

 

Bron(nen):   BusinessWeek  NRC