China’s nieuwste exportproduct: mensen

China kent een wereldfaam als exporteur van goedkope goederen, maar daar blijft het niet bij. Het land geniet ook steeds meer een reputatie als exporteur van goedkope arbeidskrachten.
Deze ' globale werknemers' - zo schrijft The New York Times - zijn te vinden in Chinese fabrieken en bouwprojecten over de hele wereld, maar ook daar blijft het niet bij. Het scala aan banen is enorm: uiteenlopend van werken in de Nederlandse bollenvelden tot het doen van secretaressewerk in Singagpore en het hoeden van kuddes in Mongolie, zelfs het bezorgen van kranten in het Midden-Oosten.
Zoals te verwachten, is niet iedereen is blij met deze toestroom aan goedkope arbeidskrachten. Verschillende delen van Azie en Afrika zijn opgeschrikt door gewelddadige protesten tegen de Chinese gastarbeiders. Vietnam en India hebben nieuwe wetten afgekondigd die de komst van Chinese arbeiders aan banden moet leggen.
The New York Times is gaan kijken in een Vietnamees dorp, waar een Chinees en een Japanse bedrijf samen een energiecentrale bouwen. De Vietnamezen hadden gerekend op duizenden nieuwe banen, maar dat is ernstig tegen gevallen. Niet meer dan een paar honderd Vietnamezen hebben hier werk gevonden, terwijl er op het hoogtepunt van de bouwactiviteiten zo'n 1500 Chinezen aan het werk waren.

Bron(nen):   The New York Times