Oud en nieuw: gaat de EU knallen?

Niet eerder was het Europese monetaire systeem zo fragiel als nu het geval is, aldus The New York Times op de laatste dag van het oude jaar.
Dag in dag uit is de vrees bijzonder groot (en gegrond) dat Griekenland of een andere zwakke broeder zal bezwijken onder zijn schulden. Eigenlijk is er sprake van een reusachtige beproeving van de eurozone. Waarbij landen als Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje er bijzonder beroerd voor staan.
Als Frankrijk en Duitsland straks met inflate te maken krijgen, zul je zien dat sommige kleinere landen met stagnatie en deflatie te kampen hebben, zegt een vooraanstaande Spaanse econoom tegen The New York Times. En dat mag de Europese Centrale Bank dan allemaal in goede banen zien te leiden.
Bovendien is de vraag of de afzonderlijke regeringen wel de durf hebben om passende maatregelen te nemen. Want veel ontevreden kiezers zitten niet echt te wachten op lagere publieke uitgaven en/of kleinere pensioenen en uitkeringen nu de werkloosheid alom toeneemt.
Kop boven het stuk: ‘The Worst May Not Be Over for Europe.’
Ook graag uw aandacht voor de tweede link die leidt naar The Wall Street Journal. Met een toch wel opvallende kaart van Europa. Waarop Nederland in de Risk Zone zit.

Bron(nen):   The New York Times  The Wall Street Journal