China houdt belangrijke metalen zelf

In de westerse landen dreigt een ernstig tekort aan zeldzame metalen als neodymium, doordat China er steeds minder van wil exporteren. China neemt 97 procent van de wereldproductie voor zijn rekening. De 17 verschillende metaalsoorten worden vooral gebruikt voor moderne, energiebesparende technologieën, waardoor de vraag afgelopen jaren sterk is toegenomen.
De hoeveelheid zeldzame metalen die China exporteert, is volgens The Independent afgelopen zeven jaar al met 40 procent afgenomen. De Britse krant zegt te hebben vernomen dat Peking van plan is volgend jaar de export van zeker twee zeldzame metalen helemaal te staken. In 2012 zou de export van alle zeldzame metalen mogelijk stilvallen.
De verdenking bestaat dat China zijn monopolie-positie gebruikt als instrument in zijn buitenlandse politiek, om zo bij andere landen concessies af te dwingen. Westerse landen zijn driftig op zoek naar nieuwe mijnen, maar het zal naar verwachting nog vijf of zelfs tien jaar duren voordat die een significante productie opleveren.
De afgelopen tien jaar is de wereldwijde vraag gestegen van 40.000 ton tot 120.000 ton, terwijl de Chinese export is gedaald tot iets meer dan 30.000 ton. Zelfdzame metalen als neodymium en lanthanum worden onder meer gebruikt voor mobiele telefoons, röntgenapparatuur, efficiënte motoren, batterijen en energiebesparende lampen. In de Prius van Toyota is 16 kilo zeldzame metalen verwerkt.

Bron(nen):   The Independent