Hoe IJsland tenonder ging en weer zal herrijzen

Een werkelijk prachtig achtergrondverhaal in Spiegel Online International deze week, over IJsland. Het begint met Hannes Holmsteinn Gissurarson, de man die IJsland de weg naar de ondergang wees en zich daarbij baseerde op de lessen van Margaret Thatcher. Hij vindt nog steeds dat hij gelijk had, maar dat zijn wijze raad uiteindelijk in de wind is geslagen. 
Gissurarson vergelijkt het door de IJslandse president afgewezen akkoord met Nederland en Engeland over internetspaarbank Icesave met het Verdrag van Versailles, dat de Duitsers na de Eerste Wereldoorlog verplichtte tot verlammende herstelbetalingen.

Vervolgens passeren nog een aantal kleurrijke figuren de revue:

  • Michael Kramer, de directeur van het Duitse filiaal van de IJslandse bank Kauphting, die in zijn eentje in een kapitaal pand in Frankfurt ‘de rommel moet opruimen’;
  • Finnur Sveinbjörnsson, de nieuwe directeur van het in Arion Bank omgedoopte Kauphting, die de bank weer op de rails moet zien te krijgen, maar na een jaar weer moet opstappen om te voorkomen dat het ‘old boys network’ het weer voor het zeggen krijgt;
  • en vooral Gudjon Mar Gudjonsson, die ‘de hoop van het nieuwe IJsland’ belichaamt, maar eigenlijk verdacht veel op Gissurarson lijkt met zijn blinde vertrouwen in de kracht van de markt (als dat maar goed gaat...)

Bron(nen):   Der Spiegel