Voor wie nog dacht dat Rotterdam – bijna – de grootste haven van de wereld is

Heel lang was het een deel van de nationale trots: Rotterdam was wereldhaven nummer één. Maar dat is allang niet meer zo. Op bijgaande kaart staan de grootste containerhavens op een rij. Dat is dus zonder de niet-container overslag. Maar daarbij gaat het wel om het belangrijkste en grootste deel van de scheepvaart. En helaas: Rotterdam staat 11. Troost: wel de grootste van Europa.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Daar wonen meer mensen die steeds meer koopkracht krijgen dus de economie groeit daar.

 2. André Somers

  Staat Rotterdam nu wel of niet “helaas” op 1. En zo niet, waar staat Rotterdam dan wel? Want uiteraard staat er weer geen bron bij…

 3. Erik Stenhuis

  Jammer van dat typefoutje. Verder: het is maar hoe je het bekijkt of het ‘helaas’ is dat we op 11 staan. Die andere 10 havens zijn, zoals je op de kaart ziet, geen naburige concurrenten. De handel die in Azië is opgekomen en die leidt tot enorme volumes in havens daar, levert ook Rotterdam klandizie en overslag op. Laat maar groeien dus!

 4. RhodBerth

  500 miljoen Europeanen tegen 2,5 miljard aziaten, daar kan Rotterdam niet tegenop concurreren. En het maakt ook helemaal niks uit, Rotterdam is verreweg de grootste in Europa, daar kan geen enkele europese concurrent tegenop.

  Het maakt voor Rotterdam niet uit hoe groot de havens in Azie zijn, dat is toch geen concurrentie. Sterker nog, hoe groter de havens in Azie, hoe groter Rotterdam kan groeien.

Reacties niet toegestaan