Bankiers vaak erger dan overbodig

Beleggen in obligatiefondsen is niet slim: je loopt ongewild een hoop rendement mis, ontdekte vermogensbeheerder Peter van der Slikke. Zijn visie: Bankiers zijn vaak overbodig. Doe het zelf. 
Van der Slikke  wilde  weten hoe veel rendement obligatiefondsen de afgelopen jaren hebben opgeleverd. Deden ze het beter of slechter dan de index? En hoe veel ging er op aan kosten? 
De uitkomsten zijn verbijsterend. De 22 onderzochte fondsen van Robeco, ING en Fortis hebben tussen 2002 en eind 2009 veel slechter gepresteerd dan de index, een mandje aandelen waarmee ze zelf graag worden vergeleken. Beleggers die gezamenlijk 18,6 miljard euro inlegden, liepen hierdoor in totaal 2,6 miljard aan rendement mis. Of anders geformuleerd: was al dit geld in de index belegd, dan was de opbrengst volgens Van der Slikke 2,6 miljard euro hoger geweest.
Feit is dat opnieuw blijkt dat bankiers vaak overbodig zijn. Ze wekken de indruk dat ze goed voor iemands geld kunnen zorgen, terwijl ze in werkelijkheid alleen maar kosten afromen.
Zelfs het best presterende fonds in de lijst van Van der Slikke, het Fortis Euro Obligatiefonds, doet het slechter dan de index. Beleggers die 50 duizend euro inlegden, zagen in acht jaar 4.841 euro verdwijnen. De negatieve rendementen variëren van min 9,35 procent tot min 54,29 procent. De obligatiefondsen scoorden gemiddeld 14 procent slechter dan de index.

Bron: de Volkskrant

Bron(nen):   De Volkskrant (