Aan de Costa schijnt de zon niet meer

De crisis hakt er flink in bij de Spanjaarden en op locaties waar de werkende klasse gewoon is in het zand neer te strijken, is dat goed te merken. 
Het feit dat het pond zwak staat en dat het in GB net als elders een stuk minder gaat, is aan de Costa's te zien; Benidorm is vanouds een pleisterplaats voor de Britse prolo die wel eens even ergens anders dan thuis dronken wil worden. 
In Spanje had je de toeristische sector (12 procent van het bnp) en de bouwsector (18 procent), en als beide sectoren (die veel met elkaar te maken hebben) onder de crisis te lijden hebben, is heel het land geraakt. 
2009 was voor Spanje qua toerisme een kleine ramp en ook dit jaar zal een forse krimp vertonen. Hotelketens, reisorganisaties, vliegmaatschappijen; er is een reusachtige keten van bedrijvigheid die groot is geworden, omdat 'arbeiders' ver van huis hun vakantie vierden. Bij voorkeur op plekken die minstens zo lelijk zijn als de plaatsen waar deze vakantiegangers vandaan komen.  
Spanje zit zo in een lastig parket. Want het 'sun and sand'-model is ook elders voorradig; in landen als Turkije, Tunesie en Egypte. Waar je voor nog minder geld dronken kunt worden, in de zon kunt zitten en om de hoek net zo goed een Engelse pub hebt.

Bron(nen):   Financial Times