Amerika: herstel zit er niet meer in

Dat de Verenigde Staten, economisch ooit het allermachtigste land ter wereld, tegenwoordig kampen met een begrotingstekort van een slordige 1500 miljard is niet het nieuws. Dat dat een gigantisch bedrag is dat elke Amerikaan zorgen zou moeten baren ook niet.
Maar The New York Times onthult vandaag nog iets anders. Volgens de prognoses van de regering-Obama, die over het algemeen optimistisch genoemd worden, zal de staatsschuld in ieder geval de komende tien jaar niet meer dalen tot hanteerbare proporties. 'De prognoses van Obama tonen een land, dat net als veel Amerikaanse huiseigenaren het afgelopen jaar, het hoofd niet meer boven water kan houden,' aldus de sombere analyse van de krant.
De analyse gaat nog verder. Als er niet een economisch wonder gebeurd de komende jaren, is er geen enkele ruimte meer voor alle mooie ideeën die de president zou willen doorvoeren. Het gevaar ligt zelfs op de loer dat de schulden van de VS sneller stijgen dan het inkomen, waardoor het land op dezelfde manier kan aftakelen als dat met Japan gebeurd is. Dat land lijkt al sinds de late jaren '90 in een permanente staat van crisis te verkeren. Een van de belangrijkste economische adviseurs van Obama zei het buitengewoon treffend voordat hij tot de regering toe trad: 'Hoe lang 's werelds grootste schuldenaar nog 's werelds grootste mogendheid blijven?'
Spoedig zal de VS niet meer in staat zijn om 'noodzakelijke oorlogen',  zoals in Afghanistan te kunnen bekostigen. Obama gaf zelf al toe dat de VS het zich niet kan veroorloven lang te blijven, met 30.000 troepen meer. Volgens de Times ontbreekt het simpelweg aan de politieke wil om iets aan de schulden op de lange termijn te doen. De markten lenen nog steeds aan de VS tegen lage rentes. Een signaal dat zij geloven op tijd en volledig terug betaald te worden. Voor zittende politici is over tien jaar nog ver weg. 
De economen zeggen te hopen op 'Stein's Law': Als een trend niet langer door kan gaan, zal die stoppen.'

Bron(nen):   The New York Times