Amerikaans/Nederlandse ‘weldoener’ plukt Nederlandse boeren kaal

The Wall Street Journal is geschokt. Willy van Bakel, die zichzelf heeft verkocht als de selfmade superboer uit Nederland, is misschien wel een oplichter. 
Hij had een paar jaar geleden een mooi verhaal over zijn eigen succes als boer van melkvee in de VS. Op basis van die successtory ronselde hij Nederlandse boeren die ook rijk konden worden in Amerika. En rijk worden, wie wil dat nou niet? Minstens 70 boeren gingen met Willy in zee. Lieten het aan hem over om hun bedrijf in Nederland te verkopen en gaven hem het geld om daar in de VS een mooi en groter bedrijf voor terug te kopen.
Maar daar ging iets fout. Sommigen werden inderdaad rijk. Maar een aantal van de Nederlandse immigranten is inmiddels aan de bedelstaf, sommigen hebben nooit een cent terug gezien van de opbrengst van hun oude boerderij en bijna allemaal zijn ze boos op Willy.
Volgens Willy is het een schande dat hij van alles de schuld krijgt. "Het is waar dat ik veel boeren geld verschuldigd ben. Maar het is crisis en ik kan het ook niet helpen."

Bron(nen):   The Wall Street Journal