Coolcat, Wibra en Prénatal onder vuur vanwege uitbuiting

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) opent de aanval op drie Nederlandse kledingbedrijven. In het AD van vandaag zegt Ploumen dat Coolcat, Wibra en Prénatal weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor de arbeiders die de kleding maken.In de fabrieken in Bangladesh wordt het personeel uitgebuit en zijn de werkomstandigheden slecht. De bedrijven weigeren akkoorden te tekenen waarin ze beloven de textielarbeiders redelijke salarissen te betalen en de werkomstandigheden te verbeteren. Ploumen roept de bedrijven nu nogmaals op om iets te doen aan de rechten van de arbeiders. 'Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten.' Volgens Ploumen is het maken van winst voor de kledinggiganten geen excuus om geen verantwoordelijkheid te dragen voor de arbeiders. 'Bedrijven als Zeeman, H&M, C&A, HEMA en V&D doen wél hun best. En de kleding is bij hen niet duurder. Het kan dus wel.'

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Dead Silence

    Hoe denkt Den Haag over hoe zij met eerlijke, hardwerkende burgers omgaat? Kijk eerst eens in je eigen nest voordat je met stront gaat gooien.

  2. marianne martens

    Ploumen noemt in de laatste alinea bedrijven op, die hun best doen, best doen is niet genoeg.Deze bedrijven zijn in hun textielgoed en andere zaken al tientallen jaren heel slecht bezig ,om het maar dicht bij huis te houden, de Nederlander te belazeren door hele slechte textiel/ spullen te verkopen. `Het niveau is ernstig gezakt, werkers worden uitgebuit, klanten samen met de medewerkers worden bedonderd. Ga in al die zaken maar eens aan de stoffen voelen, het hangt , slobbert en is na een paar wasjes gekrompen, verkleurd of verdwenen in het afvoer-gatje van de wasmachine. Raar dat Ploumen die 3 anderen noemt en niet nog meer. Miljarden loonslaven in slechte werkomstandigheden. De een gaat in City dood omdat “ie” meer dan 24 uur werkt ( neem het ook voor deze mensen op Minister Ploumen ). het zijn ook slaven en worden uitgebuit. Geschreven door een dochter van louter familie- textielboeren/ kleermakers met liefde voor stoffen en mooie spullen.

Reacties niet toegestaan