Duitse banken laten Griekenland los

Of dit nieuws in het licht van het voorgaande bericht over de oplopende spanningen tussen Grieken en Duitsers gelezen moet worden is nog niet helemaal duidelijk, maar vandaag wisten Duitse kranten te melden dat hun banken niet van plan zijn de Griekse overheidsbegroting uit het moeras te trekken.
Griekenland heeft momenteel zeker 300 miljard aan staatsschuld, daarvan moet het land volgens afspraken met de Europese Unie eind april 20 miljard opnieuw gefinancierd hebben. Dit leek eerst een betrekkelijk milde eis van de EU, ware het niet dat nu langzaam aan blijkt dat zelfs deze herfinanciering moeilijk zal worden dan gedacht. Nu hebben drie grote Duitse banken - Hypo Real Estate, Eurohypo en Deutsche Postbank -  aangegeven geen interesse te hebben in het nemen van nieuwe Griekse staatsobligaties. Deutsche Bank, de grootste bank binnen de EU wil nog wel obligaties nemen, maar zal de komende tijd geen cent meer in de Griekse economie willen investeren. 
Deze nieuwe tegenslag geeft aan hoe moeilijk de weg is die de Grieken de komende tijd moeten nemen. De EU zelf heeft aangegeven Griekenland te willen helpen, maar over hoe dat precies moet gaan gebeuren zijn nog altijd geen toezeggingen gedaan. De Luxemburgse minister van Financiën zei onlangs nog dat de EU het niet zal toestaan dat Griekenland een gevaar voor de stabliliteit van de Euro vormt. De vraag is werkelijk wat er overblijft nu regeringen geen belastinggeld willen besteden, en een aantal belangrijke Europese banken geen enkele interesse meer hebben in Griekse staatsobligaties.  

Bron(nen):   Der Spiegel