Met Amerika komt het niet meer goed

Eerder schreven we al dat economisch herstel in de VS er waarschijnlijk niet meer inzit. Door de economische politiek van Barack Obama zullen de staatschuld en het begrotingstekort alleen maar verder en verder stijgen. In de begroting van het Witte Huis lag deze sombere kijk op de toekomst al verborgen, zoals The New York Times enige tijd geleden onthulde, een narekening van analisten in opdracht van het Congres doet er nog een schepje bovenop.
Volgens de berekeningen van het Congres zal er de komende jaren nog eens 9,7 biljoen (= 9.700 miljard) bij de staatsschuld moeten worden opgeteld. Hoe het nog mogelijk is weten wij ook niet, maar het Witte Huis zag de situatie te rooskleurig voor zich. De regering-Obama sprak van 'slechts' 8,5 biljoen toename. Belastingverlagingen voor de middenklasse is verantwoordelijk voor een derde van dat bedrag.
De rekenmeesters van het Congres zijn het ongeveer wel eens met het plaatje voor de komende twee jaar, maar zijn veel negatiever over de toekomst. Het begrotingstekort zal onder Obama niet meer onder 4 procent komen, en zal na 2015 nog veel verder gaan stijgen. De enorme tekorten zullen de regering dwingen nog meer te gaan lenen, waardoor de rentebetalingen ook nog een flinke sprong zullen maken. De stijging in het begrotingstekort wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door belastingverlagingen en de betaling van rente op de staatsschuld, schrijft de Congrescommissie.

Bron(nen):   Reuters  Welingelichtekringen