Frankrijk versus Duitsland

Opvallend stuk vanochtend in de Financial Times: Christine Lagarde, de zeer bekwame Franse minister van Financien vindt het nodig Duitsland te kapittelen. 
Haar grief: de Duitse export is zo immens dat dat de andere Europese landen schaadt; Duitsland zou er goed aan doen de binnenlandse vraag naar goederen te stimuleren in plaats van immens veel Mercedessen en andere dure spullen naar den vreemde te exporteren. Bovendien zou het helpen als de lonen in Duitsland niet zo drastisch aan de lage kant worden gehouden, zo betoogde de Franse minister.
Met dit interview worden de verhoudingen in Europa er niet beter op. 
Terwijl de meest landen kreundend de economische crisis doorstaan, gaat de reusachtige Duitse export naar de omliggende landen onverminderd door en dat doet pijn. 
Dat Lagarde nu een taboe doorbreekt door zich zo openlijk te bemoeien met de binnenlandse zaken van een naburige reus, is een teken dat de temperatuur aardig begint op te lopen. Zonder dat in Duitsland nu al de algehele mobilisatie is afgekondigd, kunt u de komende dagen rekenen op een krachtig weerwoord.

Bron(nen):   Der Spiegel  Financial Times