De armoede in Nederland stijgt zeer snel

De armoede in Nederland is in 2012 sterk toegenomen. Er kwamen vorig jaar 152 duizend armen bij. Het is de sterkste stijging van de armoede sinds in 2008 de recessie uitbrak. Vooral het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is sterk toegenomen. Armoede treft één op de tien kinderen. Dit blijkt uit het Armoedesignalement dat het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag presenteren. CBS en SCP spreken van een 'forse stijging' van de armoede ten opzichte van 2011, toen er 100 duizend armen bij kwamen.   'De economische crisis die eind 2008 begon had aanvankelijk een bescheiden effect op de omvang van armoede. Pas in 2011 begon de armoede flink toe te nemen, en in 2012 was de stijging nog groter', aldus de onderzoekers. 1,2 miljoen Nederlanders (7,6 procent) zijn arm te noemen. Na aftrek van vaste lasten houden zij niet genoeg geld over voor kleding, huisraad, verjaardagscadeaus, vervoer en sociale activiteiten zoals sport of vakantie. Armoede treft één op de tien kinderen, 384 duizend in totaal. Vijf jaar geleden waren het er 100 duizend minder. De meeste ouders van arme kinderen hebben laagbetaald werk. Steeds meer mensen leven in langdurige armoede: 381 duizend mensen zijn langer dan drie jaar arm.   'Ramingen wijzen op een minder sterke groei van de armoede in 2013 en een verdere afname in 2014', aldus de onderzoekers.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anna

  Tja strategisch stemmen , dan komen we er wel ! Wilders / PVV krijgen meer en meer gelijk , we zijn hard op weg naar de afgrond !

  • RhodBerth

   Klopt, als Wilders of SP aan de macht komt dan gaat de hele economie om zeep, en kunnen we ook de armoedegrens verlagen. Want enkel bij welvaart wordt er sneller armoede ervaren, maar als iedereen arm is, dan voelt iedereen zich rijk.

   Goed plan.

   Overigens stijgt de armoede altijd aan het einde van de crisis, omdat dan de werkloosheid het hardst stijgt. Kortom, gewone economische schommelingen in de conjunctuur. Heeft niks met Wilders te maken of zijn gelijk. Hij profiteert er alleen maar van om mensen zoals u hun stem te krijgen.

   (in antwoord op Anna)
 2. marianne martens

  Deze tekst is veel beter. gelukkig dat er een afname wordt voorspeld. Het blijven hele hoge aantallen voor de samenlevingsverbanden met jonge kinderen.Zou zo maar weer eens kunnen zeggen, stel de 5 bestaansvoorwaarden van de vorige eeuw maar weer eens in:
  wonen( t.v. wasmachine, computer);
  voedsel;
  opleiding ( éducation permanente );
  werk;
  ontspanning.
  Bij het ontbreken van 2 kenmerken van de bestaansvoorwaarden zou het zo maar kunnen zijn dat het aantal nog hoger is en de mentale/lichamelijke crisis dieper toeneemt in elk groepsverband.

 3. Dead Silence

  Straks nog meer met heel Roemenie op bezoek.

Reacties niet toegestaan