Bankencrisis, vervolg

De huidige economische crisis begon met enkele banken in nood en breidde zich daarna uit als een afschuwelijke vlek. Het kan niet zo zijn dat de crisis voorbij is als de bankensector nog steeds niet de oude is en dat is helaas het geval.
Gisteren hebben Amerikaanse toezichthouders opnieuw 7 banken gesloten in 5 verschillende staten. Alleen al in 2010 kwam in de VS zo een einde aan 37 verschillende banken. 
Met al die banken was weer iets anders aan de hand, maar ook weer niet: te hoge schulden, niet bij machte nog langer aan de verplichtingen te voldoen. In de praktijk moet daarna een beroep worden gedaan op het 'Federal Deposit Insurance Fund' dat de schuldeisers mag uitbetalen.
Amerikaanse wetgevers spannen zich nu in om snel tot nieuwe bepalingen te komen inzake dit soort tegenvallers. In de hoop dat de banken zelf noodfondsen aanleggen waaruit deze schade kan worden betaald.
In 2009 gingen in de VS 140 banken kapot.
Verwacht wordt dat de komende 4 jaar nog zo'n 100 miljard dollar nodig is om gedupeerden van failliete banken te compenseren.
Op de foto: de failliete Citizens South Bank of Gastonia.

Bron(nen):   Yahoo News