Honderden oud-Kamerleden kregen in tien jaar tijd samen miljoenen aan wachtgeld

Één voormalig Tweede Kamerlid heeft in tien jaar meer dan 8 ton aan wachtgeld opgestreken. Maar hij is niet de enige, zo blijkt uit het overzicht van demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Negen Kamerleden ontvingen meer dan een half miljoen aan wachtgeld. 58 oud-Parlementariërs kregen ruim twee ton zonder er iets voor te hoeven doen. Er gold zelfs geen sollicitatieplicht. Tussen 2010 en 2020 kregen 340 Kamerleden samen meer dan 36 miljoen euro wachtgeld. Dat komt neer op 106.000 euro per persoon.

De wachtgeldregeling voor oud-politici is de afgelopen jaren flink versoberd, maar er was een tijd dat je zonder moeite jarenlang een uitkering kon opstrijken als voormalig Parlementariër. Voor 2010 hadden politici recht op zes jaar wachtgeld en zaten ze tot tien jaar voor hun pensioen dan mocht de uitkering doorlopen tot het pensioen inging.

Nu krijgen oud-politici nog maximaal drie jaar en twee maanden wachtgeld. In het eerste jaar krijgen ze 80 procent van hun laatstverdiende loon, de jaren erna is dat nog 70 procent.