Koreaans schip zinkt, beurzen schrikken

Ongelooflijk toch hoe snel de beuzen wereldwijd direct reageren op politieke gebeurtenissen. De beurs op Wall Street opende deze middag fors hoger door het nieuws dat de Europese leiders er gisteren in waren geslaagd een concreet reddingsplan voor het noodlijdende Griekenland op te stellen. Ook nieuwe cijfers over het consumentenvertrouwen in de VS zorgden voor een positieve stemming. De index op de New Yorkse beurs bleven de hele dag optimistisch stijgen.
Tot vanmiddag een Zuid-Koreaans schip tot zinken werd gebracht in de Gele Zee. Het schip zonk zo'n vier uur nadat het uit de haven vertrokken was. Als oorzaak werd al snel een Noord-Koreaanse torpedo genoemd. Al snel na het incident stuurde Zuid-Korea andere schepen naar het gebied. Hoewel het nog altijd niet zeker is of een Noord-Koreaanse torpedo inderdaad de oorzaak van het zinken was, kwam er aan de optimistische stemming abrubt een einde. Veel fonden van de Dow Jones Index moesten de winst van de dag alweer opgeven.
Beleggers willen overal op voorbereid zijn, ook op een nieuwe Koreaanse Oorlog. Blijkbaar is de angst nog altijd reëel dat een incident op het nog altijd onrustige Koreaanse schiereiland leidt tot een nieuwe oorlog.
 

Bron(nen):   The New York Times