‘Oliebedrijf doneerde miljoenen aan klimaatsceptici’

Een klein, onbekend, oliebedrijf uit Kansas wordt er door milieuorganisatie Greenpeace van beschuldigd miljoenen te hebben gedoneerd aan diverse klimaatsceptici in zowel de VS als Europa. Het bedrijf Koch Industries heeft volgens de milieuorganisatie miljoenen dollars uitgekeerd aan zo'n 35 conservatieve groeperingen en zeker 20 Congresleden om onjuiste en beschadigende informatie over klimaatwetenschappers en 'groene bedrijven' te verspreiden. 
Volgens Greenpeace heeft Koch Industries zeker 48 miljoen dollar betaald aan groeperingen die kritisch staan tegenover het idee van klimaatverandering. Volgens Greenpeace is dat drie keer zoveel als wat grotere bedrijven zoals het Amerikaanse ExxonMobile in hun anticampagne investeerden. De betalingen vonden gedurende een langere periode plaats, tussen 1998 en 2008.
'Koch Industries speelt een stille, maar dominante rol op de achtergrond waar het gaat om het ontkennen van de klimaatverandering en het voeren van een smerige oorlog tegen wetenschappers en bedrijven die duurzame energie proberen te ontwikkelen,' schrijft Greenpeace in het rapport. Vele conservatieve denktanks in de VS, waaronder The Heritage Foundation en Americans for Progress, die een belangrijke rol speelden in het op gang brengen van de affaire die later bekend is komen te staan als Climategate, hebben een financiele bijdrage van het oliebedrijf ontvangen.
Koch Industries is dan als besloten vennootschap relatief onbekend, het gaat zeker niet om een kleine speler. De omzet is zeker 100 miljard per jaar, het bedrijf is actief in 60 landen en heeft wereldwijd zo'n 70.000 werknemers. Het heeft een groot aantal eigen raffinaderijen, onder andere een in de Rotterdamse haven.

Bron(nen):   The Guardian