Wereldeconomie groeit dankzij industrieel herstel

De wereldeconomie draait weer op volle toeren, doordat de fabrieken in China, de Verenigde Staten en Europa overuren maken. In de VS is de industrile productie voor de achtste achtereenvolgende maand gestegen, van 56.5 naar 59.6 op de toonaangevende index van het Institute of Supply Management. Dat is de snelste stijging sinds 2004. Alle uitslagen boven de 50 op deze index duiden op groei, en een stand van net onder de 60 komt overeen met een groei van het bruto binnenlands product van ongeveer 5 procent op jaarbasis.
Ook in China maakte de industrile productie een flinke sprong voorwaarts, dankzij de toegenomen vraag uit het buitenland n een stijging van de binnenlandse vraag.
En in Europa heeft Engeland alle records voor de productiegroei sinds 1994 gebroken, eveneens door toedoen van de export, en leidden Frankrijk en Duitsland de weg naar het hoogste productieniveau in bijna vier jaar.
Het is vooral de wereldhandel die verantwoordelijk is voor al deze mooie cijfers. Dat is opmerkelijk, omdat juist de ineenstorting van de wereldhandel de mondiale crisis van 2008-2009 zo hard deed bijten.

Bron(nen):   The Financial Times