Gedonder om Griekenland begint opnieuw (en dus Spanje, etc)

De Griekse regering heeft er gisteren voor gezorgd dat de crisis weer terug is van weggeweest. Dat komt omdat de Grieken proberen terug te krabbelen van de afspraken die waren gemaakt met Angela Merkel en de andere EU-landen. Die afspraken hielden in dat de Grieken, zodra ze blut waren, zich eerst tot het IMF moesten wenden. Pas als dat niet zou helpen komt steun uit Europa in zicht.
De Grieken zijn er inmiddels achtergekomen dat het IMF slechts steun geeft tegen zeer rigoureuze voorwaarden. Menig ontwikkelingsland heeft de afgelopen decennia ervaren dat het IMF zeggenschap economische politiek in ruil voor steun.
Daar voelen de Grieken niets voor, dus die staan opnieuw te rammelen aan de deur van de EU, om van de Europartners steun te krijgen tegen schappelijker voorwaarden dan het IMF.
Als gevolg van de twijfels die de kapitaalmarkt heeft over de kredietwaardigheid van Griekenland loopt de rente die de Grieken moeten betalen weer stevig op. En daarmee wordt het probleem steeds lastiger op te lossen: de rente wordt steeds hoger en daardoor stijgt de behoefte aan geld voor rente en aflossingen, waardoor de rente oploopt.
Gevolg is dat de Euro sinds de Paasdagen weer onder druk staat en de rente van andere gevaarlanden, zoals Spanje, zich ook omhoog begeeft.
Dit probleem is nog lang niet voorbij, schrijft The Wall Street Journal. Ook al omdat de Europese landen het oneens zijn over de oplossing en een unaniem besluit nodig is om tot steun te komen aan de Grieken. Dat heeft feitelijk aan ieder land een veto en de Duitsers zijn van plan dat veto te gebruiken voor ieder voorstel dat in Duitse ogen te zacht en weekhartig is.

Bron(nen):   The Wall Street Journal