Groenink: "Die 30 miljard krijgt de Staat niet terug."

Economie
donderdag, 15 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Rijkman Groenink is niets veranderd. NRC Handeslblad doet verslag van een optreden van de gevallen Abnamro-topman en merkt op dat Groenink nog altijd gelijk heeft. Altijd. Het is de tweede keer dat de voormalige topman van ABN Amro in het openbaar te horen is. Twee maanden geleden werd hij in de Tweede Kamer gehoord door de commissie-De Wit, die de kredietcrisis onderzoekt. Welwillend geeft Groenink antwoord. Openhartig, strijdvaardig en getergd.
Over het falen van de bank, onder zijn leiding, bestaan misverstanden, zegt Groenink. En daar kan hij zich „vreselijk over opwinden”. Dat Wouter Bos nog als minister van Financiën voor de commissie-De Wit beweerde dat ABN Amro zichzelf in 2007 in de vernieling heeft geholpen is onzin. „Wat Bos roept is niet altijd waar.” In 2006 boekte de bank een winst van 5 miljard euro. Over de eerste zes maanden van 2007 al 2,7 miljard.
Het bod dat Groeninks bank in 2007 in stukken scheurde was „een bod van schurken”, vindt Groenink. Een combinatie van drie banken (Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis) legde 72 miljard euro in contanten op tafel. „Het was in de eerste plaats een vijandig bod. Ongekend! De prijs was veel te hoog en men ging de bank ondoordacht opsplitsen. Allemaal volstrekt onverantwoord.”
Het was wel een bod dat Groenink multimiljonair maakte. Zijn optie-en aandelenpakket was ruim 26 miljoen euro waard. Dat heeft hij „in woede” aanvaard, want hij wilde het niet. Maar het was, eerlijk gezegd, wel een „merkwaardige gewaarwording” om dat bedrag in één keer op zijn bankrekening te krijgen. „Dat kan ik iedereen aanraden”.
Bos kocht de bank en Inmiddels zijn de kosten van die   investering opgelopen tot 30 miljard. Het is volgens Groenink „uitgesloten” dat de staat dat gaat terugverdienen. Op zich kan de fusie tussen de Nederlandse activiteiten van ABN Amro en Fortis een efficiënte combinatie opleveren. Maar goedkomen met de investering komt het niet. Het enige dat De bank door de crisis had geholpen was als de bank zelfstandig was gebleven en Groenink de baas.
Bron(nen): NRC Handelslblad