Aanklacht Goldman Sachs is slechts het begin

Opnieuw gaan er schokgolven door de financiële wereld nu de zakenbank Goldman Sachs door de Amerikaanse staat is beschuldigd van grootschalige fraude. De bank zou risicovolle hypotheek producten aan investeerder hebben verstrekt, terwijl het wist dat de markt op instorten stond. Het balletje is aan het rollen gebracht, zo schrijven vele toonaangevende kranten wereldwijd. Deze beschuldigingen zijn slechts het begin van wat de financiële wereld nog te wachten staat.
Goldman Sachs is het eerste geval waarbij een bank wordt aangeklaagd, maar hoogswaarschijnlijk niet de laatste. Het vertrouwen in financiele instellingen staat op het punt opnieuw een flinke klap te krijgen, nu voor velen bevestigd lijkt dat Wall Street inderdaad uit een handvol criminelen bestaat, die met miljarden dollars de spelregels manipuleren voor eigen gewin. De aanklachten komen op het moment dat overheden druk nadenken over verscherping van het toezicht en definitieve hervormingen in de financiele markten willen doorvoeren. De aanklachten kunnen de bank ook raken daar waar het het meeste pijn doet, in de portemonnee. Achttien maanden nadat de Amerikaanse staat het financiële systeem moest redden, is het nog altijd onduidelijk hoeveel geld er verloren is gegaan door de slimme spelletjes van Goldman. Claims van duizenden gedupeerde investeerders liggen nu op de loer en kunnen de bank op het randje van de afgrond brengen.
Ook de Duitse staat overweegt aanklachten in te dienen. Duitse banken kochten massaal de giftige hypotheken van Goldman Sachs, en Berlijn moest vervolgens voor de problemen opdraaien. De commentator van de Duitse zakenkrant Die Welt vreest een nieuwe financiele crisis. De top van Goldman Sachs noemt voorlopig alle beschuldigingen 'ongegrond'.

Bron(nen):   The New York Times  Die Welt