Grieken: Doe ons maar 30 miljard

Griekenland heeft nu dringend 30 miljard euro nodig om niet tenonder te gaan. Het zou fijn zijn als de EU dit bedrag op korte termijn vrij kan maken. En nog liever heeft de Griekse regering dat het IMF daar zo'n 15 miljard euro bij legt. 
Volgens de Financial Times is de Europese Unie nu in een cruciale fase aangeland en moet blijken of de Eurogemeenschap in staat is deze enorme hobbel te nemen.
Als het aan de Griekse premier, George Papandreou, ligt is dit geen moment om 'nee' te zeggen. "We believe our European partners will provide Greece with a safe haven to rebuild our ship of state with strong and reliable materials,” zo liet hij zijn onderdanen gisteren via de tv weten. Dat is duidelijke taal, maar nu het antwoord van de 15 lidstaten die in de eurozone zitten.
Onder leiding van Angela Merkel is de animo om bij te springen nog steeds niet bijzonder groot. Er bestaat dan ook een uitgesproken voorkeur om eerst het IMF ettelijke miljarden te laten fourneren. 
Maar ook het IMF is in zekere zin onbuigzaam. En vraagt radicalere ingrepen dan Papandreou tot op heden bekend heeft gemaakt. 
Verder zijn voor begin mei nieuwe stakingen aangekondigd van ondermeer het overheidspersoneel. Want de mogelijke dreiging dat Grieken hun eigen tekorten zullen moeten aanzuiveren, wordt gezien als een ongekende provocatie.

Bron(nen):   Financial Times