Griekenland heeft veel meer nodig dan 45 miljard

De Duitse regering houdt er rekening mee dat de Grieken nog veel meer geld nodig hebben dan de beoogde 45 miljard euro (15 van het IMF, 30 van de EU). Europa (en ook Duitsland) zou dus met meer geld over de brug moeten komen, terwijl het Duitse aandeel al reusachtig groot is: 8,4 miljard euro. Met andere woorden: de bodemloze put blijkt nog dieper dan voorzien.
Angela Merkel bevindt zich in een reusachtig dilemma. Zowel de regering als de Bondsraad (de senaat) neigen naar hulp aan Athene, maar de bevolking voelt er vrijwel niets voor. En omdat binnenkort, op 9 mei, deelraadsverkiezingen in Noordrijn-Westfalen zullen plaatsvinden, zou dit weleens een keiharde botsing kunnen worden tussen de regenten en het gesundenes volksempfinden.
Aan een kant heb je dus Dominique Strauss-Kahn (IMF), Jean-Claude Trichet (EU-bank), Wolfgang Schäuble (Duits minister) en Merkel die de staatslieden spelen, aan de andere kant de gewone man die de noodsteun aan corrupte Grieken mag bekostigen.
Vandaag sloeg de Griekse crisis ook over op de aandelen van Europese financiële instellingen en dat kan weleens enorme gevolgen krijgen voor banken en beleggers. Ook komen Spanje en Portugal ook in beweging - alsof het naderende onheil van de schuldencrisis niet langer buiten de grenzen is te houden. Het zijn zeer spannende dagen.

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung