Inkomensongelijkheid slecht voor economische groei, nivelleren is beter

Economie
donderdag, 19 december 2013 om 7:52
welingelichtekringen header 1
Amerikaanse economen spreken zich uit: het gat tussen arm en rijk wordt steeds groter en dat is slecht voor de hele economie.
Een kleine veertig belangrijke Amerikaanse economen zijn geïnterviewd door The Associated Press. Een van hun grootste zorgen: de economische groei komt vooral de rijkere Amerikanen ten goede. Zij geven een minder groot deel van hun inkomen uit dan de middenklasse. Bovendien is de middenklasse vanzelfsprekend veel groter. Hun inkomen stijgt nauwelijks.
De economen zijn het erover eens dat voor een gezonde en duurzame economische groei iedereen meer moet kunnen uitgeven. Hoe groter de groep is van wie het inkomen stijgt, hoe stabieler de groei zal zijn.
De afgelopen decennia is in de VS (en ook in Europa) de inkomensongelijkheid groter geworden. Het inkomen van de 5 procent rijksten van Amerika is in de laatste twintig jaar met 17 procent toegenomen. Dat van de middenklasse is in diezelfde periode met minder dan 5 procent gestegen. De economen vinden dat dit moet veranderen.
Verder denken ze dat de economische groei voorlopig nog doorzet en dat de Amerikaanse economie volgend jaar met gemiddeld 2,9 procent zal groeien. Ook de Europese economie zou in 2014 groeien, al is het minimaal.
Bron(nen): Huffington Post