In Australië gaat alles voor de wind

Economie
door Admin
dinsdag, 18 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De wereldwijde recessie is niet zo wereldwijd als vaak wordt aangenomen. In een land als Australië hebben ze bijvoorbeeld nergens last van. Crisis? Daar niet en de reusachtige staatsschulden die in veel andere landen de sfeer bepalen, zijn op dit deel van het het zuidelijk halfrond goeddeels onbekend. De Australische staatsschuld bedraagt op dit moment volgens The Economist 37 miljard dollar en de verwachting is dat deze schuld over 2 jaar is weggewerkt. Volgend jaar zal de economie vermoedelijk met 3,5 procent groeien en een jaar later wordt 4 procent verwacht. De werkloosheid is de laatste tijd gedaald en stond vorig jaar nog op zijn 'hoogste ' punt, op 5,8 procent. Volgens een poll is 86 procent van de bevolking dan ook optimistisch over de economische ontwikkelingen op langere termijn.
De redenen van zoveel voorspoed? In de eerste plaats wordt in Australië bijzonder conservatief gebankierd. Van een bankencrisis is derhalve geen sprake geweest. Verder ondervindt het land veel voordeel van de snelle groei van 'buurland' China. Meer welvaart en bedrijvigheid in China betekent dat Australië enorm veel meer grondstoffen exporteert, vooral ijzererts.
Het is niet zo dat de bevolking in alle opzichten wordt ontzien. Zo nu en dan worden fiscale maatregelen afgekondigd die er flink in hakken. Op tabak kwam onlangs een nieuwe belasting (verhoging van 25 procent) waarmee de overheid het nieuwe gezondheidsstelsel hoopt te financieren.
Verder kegen de mijnen ook een flinke belastingverhoging aan hun broek. Motief: de prijzen van grondstoffen zijn gestegen en het is niet de bedoeling dat enkele grote bedrijven er met de winst vandoor gaan. De regering vindt dat heel de bevolking recht heeft op een deel van de enorme opbrengsten die met de verkoop van grondstoffen, zoals koper gepaard gaan.
Dit tot groot verdriet van de bedrijven die van plan waren hier zelf rijk van te worden.
Bron(nen): The Economist