De iPad gaat over lijken

De iPad wordt gemaakt in een fabriek waar 300.000 mensen werken. Dat is op zichzelf al bijna niet voor te stellen. Het gaat om de Foxconn's Longhua fabriek waar spullen in elkaar worden gezet voor Apple, Sony, Nintendo, Dell en Nokia. 
Het is veruit de grootste fabriek in de wereld, ook al omdat een groot deel van de arbeiders niet alleen in de fabriek werkt, maar er ook slaapt. En het is er niet fijn. De laatste maanden plegen werknemers van Foxcon aan de lopende band, zou je bijna zeggen, zelfmoord. Het zijn er al 11 in vijf maanden. Mensenrechten organisaties hebben aan de bel getrokken, zou je bijna zeggen, om de fabriek te dwingen iets aan de misstanden te doen. T e fabriek heeft erkent dat ze niet goed omgaat met de mensen en onvoldoend luistert naar hun klachten. Er worden therapeuten aan getrokken om de werknemers beter de begeleiden. En ook dat gaat in het groot: 2000 therapeuten zullen er komen.
Overigens ontsnappen werknemers niet alleen aan het dwangsysteem van de fabriek door van het dak te springen. De meeste nemen gewoon ontslag. Iedere maand verlaat 5 procent van het personeel (15.000 mensen) de fabriek. Dat uitzonderlijk hoge verloop geeft aan dat er iets grondig mis is in de iPad-fabriek

 

Op de foto een protestmanifestatie voor het hoofdkantoor van het bedrijf. Er worden acteurs begraven op rituele Chinese wijze.

Bron(nen):   The Daily Telegraph