Kijk uit, een Frans complot

Opvallend stuk in Der Spiegel van vandaag. Bij de Duitse Bundesbank zijn de irritaties hoog opgelopen om de wijze waarop de Europese Centrale Bank opereert. Deze bank kocht recentelijk voor circa 25 miljard euro aan Griekse schuldpapieren op en wat blijkt?
Het zijn vooral Franse banken - met veel geld in twijfelachtige Griekse ondernemingen - die zo uit de brand zijn geholpen. Het vermoeden is dat Eurobankbaas Jean-Claude Trichet dit op instigatie van president Sarkozy zou hebben gedaan. 
Deze (anonieme) beschuldiging gaat heel erg ver. Frankrijk zou op die manier de andere Eurolanden fiks laten meebetalen - allereerst Duitsland - om Franse banken uit de brand te helpen. Er is in het verleden om mindere zaken een oorlog uitgebroken.
Het Franse woord 'tricher' - we pakken de Robert er even bij - betekent 'valsspelen.' 
Misschien horen we t.z.t. nog of deze zware beschuldiging klopt. In ieder geval staat als een paal boven water dat Frankrijk nimmer voor dit soort praktijken zal terugschrikken. 
Niet voor niets is hemel en aarde bewogen om de vorige bankpresident, Willem Duisenberg, weg te krijgen. Op die stoel moest en zou een Fransman komen. Voor als dat nog eens goed zou uitkomen...

Bron(nen):   Der Spiegel