Wallonië redt België

Volgens La Libre Belgique redt Wallonië de Belgische economie. De handelsbalans van het Waals Gewest is in 2008 uitgekomen op een overschot van 9,5 miljard euro, terwijl Vlaanderen goed was voor een tekort van 9,3 miljard euro. Alle delen van het land gaan gebukt onder de economische crisis, maar op het gebied van export doet Wallonië het aanzienlijk beter dan Vlaanderen en Brussel.

De positieve Waalse handelsbalans in 2008 komt neer op een stijging van bijna 35% ten opzichte van de handelsbalans van 2002 en is goed voor 12% van het Bruto Binnenlands Product. "Dit is een opmerkelijke prestatie die binnen de Europese Unie alleen door Ierland wordt overtroffen", aldus Philippe Suinen, administrateur-generaal van Awex, het Waalse Agentschap voor de Export en Buitenlandse Investeringen.

De cijfers voor de eerste negen maanden van 2009 geven aan dat de positieve trend zich in Wallonië doorzet, zij het in mindere mate. De verkoop van producten van Waalse ondernemingen in het buitenland daalde met 21% ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Tussen januari en september 2009 was er sprake van een overschot op de handelsbalans van 6 miljard euro. Maar volgens Philippe Suinen maakt het laatste kwartaal veel goed.

Bron(nen):   La Libre Belgique