Angst: Hongarije, de schulden en de Euro

Maandag zijn de beurzen in Azië scherp gedaald. Angst was het sleutelwoord. Angst allereerst vanwege Hongarije. De nieuwe regering van dat land liet vrijdag weten aan de rand te staan van de afgrond. 
Een van de ministers verklaarde dat zijn land er net zo beroerd bij staat als Griekenland, maar dan zonder reddingsplan van de EU. Waarom hij dat zei is niet goed te begrijpen, maar de markten namen het signaal serieus. De Hongaren zijn sinds zaterdag bezig te verklaren dat het met de Hongaarse economie juist prima gaat, alleen gelooft niemand dat meer. 
Hongarije heeft niet de Euro, maar de forint. Toch kan een Hongaars bankroet de dominostenen in beweging brengen: West-Europese banken hebben grote belangen Hongarije en zullen miljarden verliezen leiden als Hongarije ten onder gaat. Dankzij Hongarije is de angst voor de schulden en de Euro weer volop geactiveerd. En beleggers trekken zich dus terug uit alles wat gevaar loopt als de Euro gevaar loopt. 
Misschien nemen beleggers de raad serieus van Daphne Roth, hoofd van de afdeling equity research bij de ABN Amro Private Bank in Singapore. "Take some money out (of the market) and come back after the World Cup football tournament. There's no need to chase the market and face sleepless nights."

Bron(nen):   The Wall Street Journal  Frankfurter Allegmeine Zeitung