"BP vernielt bewijslast, verbergt zelfs dode dieren"

BP vernietigt systematisch bewijslast die hen zwaar zou aangerekend worden bij het vaststellen van een schadevergoeding voor wat het oliebedrijf aan milieuschade aanricht in de Golf van Mexico. Dat vertellen inwoners van kustgemeenschappen in de Golf en journalisten die het met eigen ogen hebben gezien. De intimidatie van de pers blijft overigens onverminderd voortduren: journalisten worden systematisch verhinderd hun werk te doen, krijgen geen toestemmingen om de plaats van de ramp te bezoeken en worden zelfs tout court met geweld bedreigd.
Zo is de no-fly-zone voor persmensen ineens met een enorm gebied uitgebreid, ondermeer over de kust van Alabama mag niet gevlogen worden, althans niet lager dan 1.000 meter. Daarboven speelt het niet zo'n rol: dan kan je toch geen foto's nemen of filmen.

Piloten geven toe dat er maar één reden voor de no-fly-zone is: "BP wil niet dat de media foto's nemen van met olie besmeurde stranden." De honderden kilometers floaters die aangelegd zijn om de olie tegen te houden blijken immers steeds ontoereikender, ze houden de olie alleen tegen als de zee kalm is.

Wie op de grond de zaak wil documenteren wordt het nog lastiger gemaakt. En zo heeft het even geduurd voor er zicht kwam op de manier waarop BP omgaat met dode dieren. De eerste weken na de ramp werden die nog allemaal verzameld. Het waren er overigens toen niet zoveel want de olievlek bevond zich nog ver van de kust. Maar sinds de smurrie de stranden en mangroves aan het vervuilen is, is BP van taktiek veranderd: de opkuisers moeten de karkassen samenharken die dan vernietigd worden. Dat vertellen medewerkers die hun laars lappen aan het spreekverbod met de pers en andere getuigen. "Voor alle zekerheid moeten de koppen eraf gehakt worden", vertelde één van die opruimers. Waarom? Dan komen ze niet meer in aanmerking voor een autopsie en kunnen dus ook niet meer opgenomen worden in de telling.

De bodycount van dode dieren is een essentieel onderdeel bij het bepalen van de schadevergoeding die BP zal moeten betalen. Net zoals het bedrijf er alle belang bij heeft om de grootte van het lek zo klein mogelijk in te schatten, wil het zo weinig mogelijk dode dieren. Want beelden van dode dieren zijn niet alleen slechte reclame, ze kosten veel geld.

Zie ook link 2: hoe BP gemorste koffie schoon maakt

Bron(nen):   De Morgen  Hoe BP gemorste koffie behandelt