De economie komt er misschien nooit meer helemaal boven op

Misschien herstelt de economie wel nooit meer helemaal van de bankencrisis. Het Britse  Office for Budget Responsibility (OBR) stelde in een rapport wat menigeen begint te vermoeden: de gevolgen van de bankencrisis zijn op geen stukken na overwonnen en zullen mogelijk blijvend zijn. Het zal nog vele jaren duren voor de banken zelf zijn hersteld van de klappen. En al die jaren zullen banken zeer terughoudend zijn in het lenen aan klanten, bedrijven en particulieren. Dat zal gevolgen hebben voor investeringen en woningbouw.
Daarnaast zullen vele jarenlang de westerse landen bezig zijn zich te ontdoen van de schuldenberg die is ontstaan voor en na de crisis. Ook dat zal nadelig zijn voor de economische groei.
En dan zijn er de groeiende kansen dat een Europees land failliet gaat. Eigenlijk is er nauwelijks een geloofwaardig scenario waarbij niet minstens Griekenland binnen vijf jaar onderuit zal gaan. En dat de Euro over tien jaar nog bestaat staat evenmin vast.
Intussen groeit in de VS de vrees dat de economische opleving al weer voorbij is (link 2: Double-Dip Recession Coming? Second Downturn Could Be Getting More Likely  )
De consumentenbestedingen zijn in mei gedaald. De overheidsbestedingen zullen gaan dalen, nu de nationale en lokale overheden gaan snijden. Die twee elementen samen - consumenten en overheid - zijn goed voor tweederde van de economie. Als hun aandeel daalt, dan kan de economie als geheel bijna niet anders dan krimpen. Die tweede Amerikaanse recessie kan al voor het eind van 2010 een feit zijn. En dan heeft de Amerikaanse economie de kortste herstelperiode ooit gekend.
De conclusie van het OBR zijn zo gek nog niet: Misschien herstelt de economie wel nooit meer helemaal van de bankencrisis.

 

Bron(nen):   The Times  Huffington Post