Lichtjes in de duisternis van de arbeidsmarkt

Volgens een rapport van ABN-AMRO blijft het zeker tot 2024 moeilijk om een baan te vinden. De beroepsbevolking stijgt tot die tijd sterk en begint daarna pas licht te dalen. Ook op korte termijn zijn de voorspellingen niet zo goed. Volgens het CPB loopt de werkloosheid in 2014 op van 6,75 naar 7,5 procent.
Zijn er dan nog lichtpuntjes? Ja, toch. Weekblad Elsevier noemt er vijf.
Europa volgt de VS.
In november 2011 was 9 procent van de Amerikanen werkloos. Eind 2013 was dat nog maar 7 procent. Het zou in Europa dus ook beter moeten worden.
Het gaat beter met de uitzendbureaus.
De koers van uitzendbureau Randstad steeg in 2013 met 70 procent. Eind 2013 steeg ook het aantal uitzenduren licht.
Babyboomers gaan met pensioen.
206.000 mensen worden in 2014 65 jaar. De pensioenleeftijd ligt nu op 65 jaar en twee maanden dus er gaan best nog wat arbeidsplaatsen vrijkomen.
Over de grens is wel werk.
In Ierland hebben veel multinationals een vestiging en trekt de arbeidsmarkt alweer flink aan. Ook in Duitsland is meer werk dan in Nederland.
In sommige sectoren zijn wel banen.
33 procent van de HR-professionals denkt dat het komend jaar moeilijk wordt om vacatures in de bouw op te vullen. Vorig jaar was dat nog maar 7 procent. Ook voor technici en ICT’ers zijn er banen.

Bron(nen):   Elsevier      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Heldoppantoffels

    Fijn bericht van een staatsbedrijf (ABN Amro), dat gered moest worden door de belastingbetaler. Banken die zelf voor de problemen zorgden…

    Helaas heb ik het vermoeden dat de bodem werkelijk nog niet in zicht is

Reacties niet toegestaan