Dé zwakste bank

Bartjens, de dagelijkse columnist van het Financieele Dagblad stelt vast dat de aankoop van Bos het niet zo goed maakt. Een sterk ingekorte versie van de column

"Wie een blik werpt op de oordelen van ratingbureaus over de kredietwaardigheid van Nederlandse banken, kan een ranglijst maken.
De bank die dan bovenaan staat, is Rabobank. ING Bank en ABN Amro (inclusief Fortis Bank Nederland) staan met een A+-oordeel op een gedeelde tweede plaats, gevolgd door SNS Bank, met de kredietstatus A-. De zwakste bank is de Haagse bank NIBC, die een BBB-status heeft.  Nu wil het geval dat Fitch, net als de andere grote ratingbureaus, voor banken nog een kredietoordeel vaststelt. In dit oordeel, wil Fitch laten zien hoe een bank ervoor staat als zij volledig onafhankelijk zou opereren, dus niet zou kunnen rekenen op welke vorm van overheidssteun ook .
Deze rating loopt niet van AAA tot C, maar van A tot F. Rabobank is nog steeds de meest kredietwaardige bank, met het hoogste oordeel A. ING Bank staat op 2 met het oordeel B/C, en SNS Bank op drie met het oordeel C. NIBC volgt op plaats vier met het oordeel C/D.  Afgelopen week kreeg ABN Amro van Fitch als enige het oordeel D.
Ontdaan van alle staatssteun is ABN Amro daarmee de zwakste onder de grote banken.  Fitch oordeelt zo streng vanwege de risico’s van de fusie tussen het voormalige ABN Amro en Fortis Bank Nederland. Die krijgt op 1 juli haar juridische beslag, maar moet in de praktijk nog worden gerealiseerd. De fusie brengt volgens Fitch niet alleen hoge kosten met zich mee. ‘Grootste gevaar zijn de operationele risico’s’ die het integratieproces met zich meebrengt, aldus Fitch. Het oordeel van Fitch roept de vraag op of het ministerie van Financiën toch niet beter had moeten kijken naar alternatieven voor een fusie. De druk op ABN Amro-topman Gerrit Zalm en zijn medebestuurders is in ieder geval zeer groot.

Lees de hele column vandaag in het Financieele Dagblad