Voor het echte kapitalisme… moet je in China wezen

De Chinese hulpkrachten zijn onuitputtelijk. Nu de lonen onmiskenbaar stijgen in de bekende industriegebieden (langs de kust), trekken grote fabrieken landinwaarts, naar dichtbevolkte streken waar een arbeider nog voor (nagenoeg) niks werkt. 
Bedrijven als Foxconn (elektronica waaronder onderdelen voor Apple) en Honda hebben een businessmodel dat is gebaseerd op lage lonen en hun afzetmarkt zou in gevaar komen als de Chinese werkman opeens loon naar werken zou krijgen.
Een van de gevolgen: de enorme (inlandse) migratie naar de kustgebieden komt deels tot stand, want het omgekeerde gebeurt: de fabriek komt naar u toe. Alleen op die manier kunnen de loonkosten slechts 3 procent blijven van de verkoopprijs van de gemaakte producten.
En zo, aldus de Financial Times, wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de duizelingwekkende ontwikkeling van Azie. Wat lang geleden begon in Japan gaat nu tot aan de binnenlanden van China gebeuren volgens hetzelfde draaiboek: arme gebieden industrialiseren, ze komen tot ontwikkeling, de arbeid wordt steeds hoogwaardiger en de bevolking rijker - net zo lang tot deze kapitalistische ontwikkeling enorme groepen mensen heeft bevrijd van armoede en slavernij.

Bron(nen):   Financial Times