Geen hiërarchie, werknemers eigen baas bij Zappos

Geen managers meer bij Zappos, een grote Amerikaanse online schoenenverkoper. Daarover berichten NRC en Quartz. Alle managementlagen verdwijnen en iedereen bepaalt zelf wat hij doet. Dat heet holacratie en het wordt steeds populairder.
Zappos is niet het eerste bedrijf dat volgens deze moderne organisatiestructuur gaat werken. Het is met 1500 werknemers wel de eerste van formaat.
De naam holacratie is ontleend aan het Griekse Holon, dat geheel in een groter geheel betekent. In een holacratie wordt gewerkt in cirkels. Dit zijn groepen werknemers geformeerd rondom een bepaalde taak. Bij Zappos worden er zo’n 400 cirkels gevormd. Werknemers kunnen in meerdere cirkels werkzaam zijn. Niemand heeft een baantitel en niemand is manager.
Werknemers zijn in feite eigen baas en zelf verantwoordelijk voor hun werk. Er is een overlegstructuur die bestaat uit een operationeel proces (het werk) en een beleidsmatig proces (de organisatie van werk). De cirkels zijn met elkaar verbonden door zogenaamde lead-links. Dit zijn werknemers die sturen op resultaten, maar zij kunnen andere werknemers nooit dwingen bepaalde taken op zich te nemen.
Een werknemer hoeft noch gehoorzaam te zijn aan een leider noch aan het collectief. In dit zelfsturende systeem zijn werknemers vrijer en verantwoordelijker zonder dat structuur ontbreekt.

Bron(nen):   Quartz  NRC    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Ik ben altijd geïnteresseerd in alternatieve manieren om een bedrijf te organiseren. Wat ik vooral wil weten is hoe robuust zo’n alternatieve structuur is. Is het bestand tegen mensen die niet meedenken maar opportunistisch voor hun eigenbelang gaan? B.v. door de kantjes eraf te lopen of door veel persoonlijke macht te verzamelen (en te gebruiken in hun eigenbelang) etc. Is hier er iets bekend over hoe de ervaringen bij Zappos hiermee zijn?

  • Betweter

   het belangrijkste lijkt me een goede verdeling van de verantwoordelijkheden binnen het bedrijf en dat deze voor iedereen duidelijk zijn. Dan weet iedereen wat van hem/haar wordt verwacht.
   Helemaal zonder managers zal wel lastig zijn, maar ik vind het een leuk idee.

   (in antwoord op kletsmajoor)

Reacties niet toegestaan