Hoe de euro in 1 nacht werd gered

Een goede krant of tijdschrift herkent u aan de reconstructies: goed uitzoeken wat ooit ergens gebeurde en daar minitueus verslag van doen. Opschrijven wat er moet gebeuren, kan iedereen . Maar opschrijven wat echt is gebeurd, is een vak. Of zoals W.F. Hermans ooit schreef: 'Meningen gaan vervelen, nieuwe feiten vervelen nooit.'

Vandaag brengt de Frankfurter Allgemeine Zeitung een reconstructie van de nacht van 7 op 8 mei j.l. waarin Europese leiders de koppen bij elkaar staken en de euro hebben gered. De krant put daarbij uit onderzoekingen van de Britse historicus Peter Ludlow die een 20-tal direct betrokkenen heeft gesproken.

In Brussel waren Angela Merkel, Nicolas Sarkozy en de andere 14 regeringsleiders bij elkaar gekomen om te bezien hoe speculatie tegen de euro een halt kon worden toegeroepen. Al vrij snel tekenden zich 2 groeperingen af: aan een kant het 'olijfkartel' dat bestond uit Frankrijk en de Zuideuropese landen, aan de andere kant Angela Merkel met J.P. Balkenende aan haar zijde.

Vraag was hoe het vertrouwen in de gemeenschappelijke munt kon worden teruggewonnen en wat de Zuideuropeanen betreft, moest de autonomie van de Europese bank hiertoe worden geofferd; de bank moest dus eigenlijk in handen van politici belanden. Merkel c.s. waren hier fel tegen gekant en met de spanning van het timelock (in het weekend moest er overeenstemming komen voordat de beurzen op maandag weer open gingen) trok Merkel uiteindelijk aan het langste eind. 

Aardig detail: toen de slotverklaring kwam, belegde Sarkozy snel een eigen persconferentie om te melden hoezeer hij zijn stempel op het eindresultaat had gedrukt. In werkelijkheid had hij op een geweldige manier het onderspit gedolven.

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung