Zwitserland, voor al uw malversaties

Wie met geld loopt te knoeien en grote bedragen graag laat verdwijnen, is in Zwitserland nog altijd aan het juiste adres. Het is gewoon een paradijs voor de jongleurs die miljoenen weten weg te toveren, schrijft de Neue Zürcher Zeitung.
De krant neemt als voorbeeld het verhaal van Dieter Behring, iemand die investeerders honderden miljoenen franken wist te ontfutselen. Na 'jaren van onderzoek' is er nog steeds geen zaak gestart tegen deze Zwitserse Madoff en volgens de krant is de oplichter met behulp van internet alweer op zoek naar nieuwe slachtoffers.
Oorzaak: de Zwitserse toezichthouders zijn laks en weinig gedreven. Ook is het gemak groot waarmee in Zwitserland postbusfirma's in het leven kunnen worden geroepen en wie zich daarachter verschuilen - niemand die het weet. Onderzoeksrechters in Zuid-Duitsland slaan dan ook met zorg gade hoe oplichters uit hun regio door Zwitserland worden aangetrokken; ze ruiken als het ware dat daar goede zaken zijn te doen.
Wie eenmaal als oplichter is ontmaskerd, hoeft bpaald niet te sidderen voor de Zwitserse justitie. Het is niet moeilijk uit handen van rechters te blijven en wie gepakt wordt, krijgt doorgaans lage straffen. 
In Zwitserland moet je het niet wagen zonder gekleurd stickertje op je voorruit over de snelweg te rijden, want de politie heeft je snel in de gaten. Boete! En niet zo weinig ook. Maar de financiële zwendelaar die het groot aanpakt, heeft al te vaak vrij spel.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung