Nederlandsche Bank faalt ook bij SNS

Een commissie die de ondergang van SNS heeft onderzocht komt met harde conclusies voor de Nederlandsche Bank(DNB), maar ook voor het ministerie van Financiën.  DNB had niet akkoord moeten gaan toen de kleine SNS-bank het grote vastgoed fonds Property Finance overnam. DNB had moeten zien dat dat een gevaarlijke overname was en dat de risico's voor SNS te groot waren. Na verwijtbaar handelen bij de overname van ABNAMRO door Fortis, de affaire Icesave en DSB blijkt opnieuw dat het toezicht door de Nederlandse Bank zwak is. Maar ook het ministerie van Financiën treft volgens de onderzoekers blaam. Toen SNS in 20087 steun kreeg - toen nog van minister Bos - is nagelaten om schoon schip te maken bij de bank. De bank is niet gedwongen om in ruil voor de steun te snijden in ongezonde activiteiten. Daardoor verzwakte in latere jaren de positie van SNS opnieuw, zodat de bank tenslotte in 2013 afstevende op een faillissement. De staat nationaliseerde de bank. Kosten: 3,7 miljard euro

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Het zal Bos allemaal worst wezen. Die strijkt 4 ton per jaar op voor een deeltijdbaantje bij Shell. Verder toont dit onderzoek maar weer eens dat het een grote rotzooi is bij de (semi)overheid, maar ook bij alle andere instellingen waar grote geldstromen zijn.

  • Heldoppantoffels

   Sterker nog, De Nederlandse bank zal best op de hoogte zijn geweest van de risico’s. Zoals ook in het gehele debacle rondom de start van de crisis. Nout Wellink maakte zich er als voorzitter van de BIS notabene hard voor dat er geen toezicht zou komen op de omgang met derivaten en in die derivaten zaten de heerlijke slechte leningen verstopt. (met natuurlijk wel een AAA waardering van de Amerikaanse rating agencies) Als gevolg daarvan wilde Nout Wellink ook niet tegelijk met Willem Middelkoop bij Pauw & Witteman verschijnen, want dan had duidelijk geweest wat voor een (wittenboorden)misdadiger deze man is.

   (in antwoord op Dead Silence)

Reacties niet toegestaan