Kanker is de ziekte met de meest negatieve economische gevolgen

Economie
vrijdag, 20 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Twee jaar geleden stierven wereldwijd 7,6 miljoen mensen aan kanker. Elk jaar worden ongeveer 12,4 miljoen nieuwe diagnoses gesteld. Dat zorgde voor een wereldwijd economisch verlies van 895 miljard dollar, ofwel 1,5 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product. Dat bedrag heeft alleen te maken met het verlies aan productiviteit door ziekte en vroegtijdig overlijden, en niet met de kosten van de behandeling.
Daarmee staat kanker nu op de eerste plaats van de ziekten met de meest negatieve economische impact. Dat is de conclusie van een rapport van de American Cancer Society. Het is ook wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, volgens de World Health Organization (WHO).
Vroeger was kanker dé ziekte van de rijke Westerse landen, maar met het aannemen van een Westerse levensstijl is het aantal nieuwe gevallen in ontwikkelingslanden sterk toegenomen. AIDS en malaria zijn nu niet meer de ziekten waar ontwikkelingshulp zich moet op concentreren. Tot 2020 zal het aantal nieuwe gevallen van kanker in de wereld met 16,8 miljoen toenemen. Dat is vijf keer meer dan het aantal nieuwe gevallen van AIDS.
Er moet ook dringend wat gebeuren aan de preventie, vroegtijdige opsporing en behandeling van kanker in ontwikkelingslanden. In rijke landen hebben kinderen met kanker 75% op genezing, maar in arme landen is dat slecht 10 tot 15%.
Bron(nen): Les Echos