Zwitserse frank historisch hoog

Pakweg 5 jaar geleden keken veel Zwitsers bezorgd naar de euro: als vanouds deed Zwitserland niet mee aan projecten van andere landen samen, maar was de keus ditmaal fout uitgevallen? De euro stond sterk en wat moest een klein land met zijn eigen nietige franken daartegen beginnen? Het was opvallend hoe makkelijk je in Zwitserland op veel plekken met euro's kon betalen - alsof ze zo toch een beetje bij de euro-zone hoorden.
Inmiddels is deze twijfel geheel verdwenen. De bankencrisis (die ook even in Zwitserland bestond) werd in menig westers land al snel een schuldencrisis en daar hebben de Helveten in het geheel geen last van. Het leerstuk van 'nog meer schulden maken om uit de schulden te komen,' is daar geen gemeengoed.
Inmiddels heeft ook de nationale munt zich goed hersteld en nu staat de frank ten opzichte van de euro op recordhoogte, 1,2972 frank voor 1 euro.
De frank profiteert volgens de Neue Zürcher Zeitung van het feit dat op financiële markten angst bestaat voor onverwachte ontwikkelingen en dan is Zwitsers geld opeens weer goed geld - net als vroeger. 
Natuurlijk zien Zwitsers nu weer nieuwe problemen - het land wordt dadelijk nog te duur, maar ook hier geldt: Zwitserse problemen zijn luxe problemen.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung