Frankrijk ligt plat

Vandaag zijn massale protesten in Frankrijk losgebarsten over de voorgenomen veranderingen van het pensioenstelsel. De regering wil de pensioenleeftijd optrekken van 60 naar 62 jaar. Vanaf 2011 moet iemand van 60 jaar 4 maanden langer werken, vanaf 2012 moet iemand die 60 is 8 maanden langer werken, enzovoorts. Alles zal dus geleidelijk worden ingevoerd. 
Saillant: het nieuwe regime geldt ook voor ambtenaren. Verder moeten werknemers langer sparen voor een volwaardig pensioen (van 40 naar 41,5 jaar).
Vakbonden en (linkse) oppositiepartijen zijn woest en heel Frankrijk gaat nu plat. Treinen en metro's rijden sporadisch en dat is ook niet verbazend, want in die sectoren zijn de pensioenleeftijden het meest riant - hier is domweg veel te verliezen. De vakbonden beloven een 'journée exceptionnelle' en we geloven ze onmiddellijk. Met na deze dag vast nog veel andere bijzondere dagen.
Heel knap als president Sarkozy deze strijd gaat winnen. Een Franse werknemer zijn privileges afpakken is heel lastig. Bovendien is de minister die de nieuwe wetten verdedigt, Eric Woerth, besmet met de zwartgeld affaire van miljardaire Liliane Bettencour - Woerth was de man die de enveloppen met geld aannam, bestemd voor de zwarte kas van Sarkozy's partij. 
Staken in de herfst is in Frankrik heel gebruikelijk, maar wat er nu gebeurt: een week na de lange augustusvakantie gelijk staken, is uniek.

Bron(nen):   Libération  Le Monde